3 Скриени Причини Зошто Не Успевате Во Она Што Го Правите

0 Comments

Зошто не успевам во сè? Ако некогаш сте си го поставиле ова прашање, придружете се во нашиот клуб!

Запаметете! Неуспехот е нормален дел од животот.

Размислете за нешто во вашиот живот што навистина сакате да го постигнете, но сè уште не сте успеале да го постигнете. Сите ние не успеавме во нешто во нашите животи. Сепак, некои луѓе се подобри во неуспехот од другите.

Предизвикот е во тоа што живееме во свет каде што успехот е поставен на пиедестал, додека неуспехот се гледа со презир. Линијата на размислување е дека ако не сте успеале, сигурно нешто не е во ред со вас.

Ова е толку далеку од вистината. Неуспехот во една работа не значи дека целиот ваш живот е еден голем неуспех. Единствениот вистински неуспех во животот е кога ќе престанете да се обидувате.

Неуспехот е претходник на успехот.

Успехот не се гради на успех туку се гради на неуспеси. Колку повеќе учите што не функционира, толку поблиску ќе сфатите што функционира.

Всушност, мешањето ве прави попаметна и помудра личност. Истражувањето покажа дека доживувањето неуспех води до побогати ментални модели отколку доживувањето успех.

Најуспешните луѓе на овој свет масовно потфрлија. Всушност, тие повеќе не успеваат отколку што успеваат.

Како што славно рече Мајкл Џордан:

„Промашив повеќе од 9.000 шутови во кариерата. Изгубив скоро 300 натпревари. Дваесет и шест пати ми се веруваше да го изведам победничкиот удар и да, го промашив. Не успеав одново и одново и одново во мојот живот. И затоа успевам“.

Единствениот начин да го промените она што не функционира во вашиот живот е да дојдете до вистината. Ова може да биде болно за многу луѓе. Тоа бара да се откажете од вашите изговори. Никој не сака да се соочи лице в лице со нивниот хаос, но тоа е неопходно ако сакате да го подигнете својот живот.

Цврсто верувам дека вистината секогаш ќе те ослободи, дури и кога ќе направи да се чувствуваш непријатно.

Кога ќе ги знаете причините зошто постојано не успевате, ќе бидете овластени да направите нешто поинаку. Ова е моментот во кој можете да почнете да го претворате вашиот неуспех во моќен план за акција.

3 Причини Зошто Не Успевате Во Она Што Го Правите

Неуспехот може да биде резултат на многу различни фактори, но еве три од најчестите пречки за успех.

1. Вие не преземате одговорност за вашиот живот

Ако сакате да решите каков било проблем во вашиот живот, треба да бидете подготвени да го поседувате. Да, животот може да биде неправеден. Знам колку може да биде примамливо да ги обвинувате другите или светот за вашите проблеми. Сепак, тој начин на размислување нема да ве однесе никаде.

Не можете да бидете двигател на вашиот живот и извршен директор на вашиот ум ако постојано ја отфрлате вината на друго место. Ова е најбрзиот начин да ја изгубите моќта. Ќе продолжите да пропаѓате во животот ако не ја преземете одговорноста за она што ви се случува.

Отфрлете ги оправдувањата и превземете ја одговорноста за секоја акција што ја превземате и секоја мисла што ја мислите. Ако можете да го направите тоа, ветувам дека ќе почнете да напредувате.

Дел од моќта на превземање одговорност за вашите постапки е тоа што го замолчувате негативниот, некорисен глас во вашата глава. Кога го правите ова, Вие имате повеќе ментален простор да размислувате за зајакнување на мислите за успехот наместо да ги обесхрабрувате мислите за неуспех.

2. Не верувате доволно во себе

Верувањето е основа на сè во животот. Највозбудливите достигнувања никогаш нема да се појават без верувањето дека се можни.

Ако не верувате во себе, само ќе ги саботирате вашите напори и ќе продолжите да се повлекувате. Чинот на неуспех ќе го потврди вашето ограничувачко верување дека сте неуспешни и дека не заслужувате успех, а циклусот на деструктивно размислување ќе продолжи.

Затоа е толку важно да станете активен набљудувач на вашите мисли и да почнете да ги идентификувате основните верувања што ве држат заглавени.

Основните верувања го доловуваат нашиот основен поглед на светот, другите луѓе и нас самите. Некои вообичаени ограничувачки верувања вклучуваат: „Јас сум неуспех“, или „Јас не заслужувам успех“.

Преиспитајте ја секоја мисла што ја имате. Штом ќе станете свесни дека сте одвоени од гласот во вашата глава, вашите негативни мисли ќе стануваат сè послаби и послаби, а вашата верба во себе ќе станува посилна и посилна.

Ако ова ви е особено тешко, обидете се да започнете практика на медитација за да направите простор во вашиот ум за позитивност.

3. Пребрзо се откажувате

Ништо вредно во животот не доаѓа лесно. Секој ден има луѓе на овој свет кои го прават невозможното. Дали некогаш сте се запрашале зошто се случува ова? Едноставно е – овие луѓе не се откажуваат.

Дури и кога сите карти се наредени против нив, тие знаат да истраат. Ако се откажете во моментот кога ќе наидете на предизвик, сте усвоиле менталитет на шегаџија. Забавувачот секогаш не успева.

Ова е некој кој никогаш не го завршува она што го започнува. Тие скокаат од една работа на друга со надеж дека работите ќе бидат полесни. Не е изненадувачки што тие се среќаваат со истата реалност.

Спротивно на тоа, господарот е некој што се обврзува на сè. Ако оваа личност не може да најде начин, тој или таа создава начин. Овој тип на луѓе секој неуспех го претвораат во можност за раст.

Ќе не успеете. Тоа е гаранција. Сè што е важно е како реагирате кога го правите тоа. Следниот пат кога ќе се чувствувате како да се откажете, сакам да размислите зошто сте почнале на прво место.

Ќе се обложам дека сте вложиле премногу време, енергија и жртви за да ги фрлите толку лесно. Ако продолжите и никогаш не престанете да се борите за вашите соништа, ветувам дека вашата иднина ќе ви се заблагодари за тоа.

Завршни мисли

Ако некогаш сте се запрашале: „Зошто не успевам во сè? размислете за горенаведените причини.

Единствената личност која стои на патот на вашиот успех сте вие. Ако сакате да бидете успешни, мора да се чувствувате удобно со неуспехот.

Уште повеќе, мора да барате неуспех затоа што тука ќе ги најдете најголемите животни лекции. Извлечете ги тие лекции и искористете ја вашата болка како мотивација.

Според зборовите на покојната, голема, Маја Ангелоу:

„Може да наидете на многу порази, но не смеете да бидете поразени. Всушност, можеби е неопходно да се сретнете со поразите, за да знаете кои сте, од што можете да се издигнете, како сè уште можете да излезете од тоа“.

Дали сте подготвени да се издигнете над вашите неуспеси и да зачекорите во вашата моќ?

About the author 

Габриела Ќипровска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Претплатете се за да ги добивате најновите вести